Reacties cursisten

Tim & Marian

Wat heeft HypnoBirthing the Mongan Method bij Erika voor ons betekend?

Onze reis begon met het googlen van het woord ‘HypnoBirthing’. We gunnen onszelf een hele mooi bevalling en hoorden van onze buurvrouw de term ‘HypnoBirthing’. We kwamen er al snel achter dat er verschillende cursussen waren die deze term gebruiken. Welke ‘HypnoBirthing’ cursus moesten we kiezen?

De website van Erika trok ons aan, omdat ze een duidelijke visie heeft over de bevalling en de reis hier naar toe. Dit hadden wij nodig! Iemand die ons bij de hand pakt om de bevalling van onze dochter zo mooi mogelijk te maken. Vijf lessen die stap voor stap de visie van HypnoBirthing tot ons brachten. Om onder andere nieuwe gedachten te maken en beperkte gedachten los te laten. Samen met je partner te oefenen met ademhalingstechnieken, te leren ontspannen en te oefenen met meditatieve oefeningen.

Het ‘in hypnose gaan’ en te ervaren zelf controle te hebben tijdens de hypnose vonden we erg fijn en ook erg belangrijk.  De hypnose doe je namelijk zelf en er is niets engs aan. Je verfrist en je ontspant en dit doe je dan ook nog samen! Dit is ook het meest bijzondere van deze reis; je doet het SAMEN! Ook onze relatie is hierdoor nog sterker geworden. We wisten veel van elkaar, maar omdat je dit samen doormaakt, maak je dezelfde reis mee en heeft deze cursus gezorgd voor nog meer vertrouwen in elkaar!

We stonden hier vrij nuchter in en vonden ‘zelfhypnose’ vooral een enge term, maar het heeft ons, ons leven en onze relatie verrijkt!

Lieve Erika, bedankt voor je support, behulpzaamheid en hulp!

 

Mike & Miranda

Ik heb de cursus samen met mijn man gedaan, bij onze 3e zoon, een geplande thuisbevalling. De cursus was mijn idee en ik was erg sceptisch over mijn man, het leek me niks voor hem.  Maar mijn man vond de cursus vanaf de 1e avond al erg goed, hij kon de oefeningen goed meedoen en voelde zich door de cursus erg ontspannen. Ook ik vond de oefenen goed, heb thuis de regenboog oefening bijna dagelijks gedaan, wat bij mij zoveel ontspanning bracht, dat ik steeds in slaap viel tijdens de oefening. Tijdens de geboorte kon ik me erg goed ontspannen, ik heb de regenboog oefening toen niet gebruikt.
Ik kan iedereen de cursus aanraden!
Erika heeft het erg goed gedaan en heeft ons zeker geholpen met de cursus!
Dus een echte aanrader!

 

Arjan & Lonneke
“We vonden het beide heel fijn dat er een heel scala aan informatie werd besproken.

Het ging zowel over de baby zelf, als de geboorte, als de bevalposities, als borstvoeding, rol geboortepartner, oefeningen etc etc.

Dit werd ondersteund door allerlei filmpjes met allerlei verschillende geboortes.

Dit gaf een heel helder beeld van de gevarieerdheid van de geboorte en de ademhalingstechnieken die je kunt gebruiken.

Daarnaast was de sfeer zo prettig dat we alles konden vragen wat we wilden zonder bang te zijn veroordeeld of beoordeeld te worden.

Ook was het erg prettig veel praktische tips te krijgen zodat je je als vader en als moeder gesterkt en zelfverzekerder voelt in de rol die je kan hebben tijdens de geboorte,tijd en het gehele geboorteproces en de zwangerschap.

We vonden het ook erg prettig dat Erika haar eigen ervaring met hypnobirthing deelt en hier heel open over is.
Er werd in de cursus hierdoor een hele fijne intieme sfeer gecreëerd en daar hadden wij ook behoefte aan.

We hebben beide het gevoel dat we meer houvast hebben en meer duidelijkheid over wat ons te wachten staat.
We beseffen ons ook heel goed dat dit een proces is waar je inzit en waar je tot aan de geboorte in blijft groeien.

Door de kennis die we nu extra hebben gekregen, weten we beter waarom we kiezen voor deze manier van natuurlijke geboorte en voelen we ons als partners sterker en niet alleen als individuen.

Je groeit als partners meer naar elkaar toe en ook de vader voelt zich meer betrokken bij de zwangerschap, waardoor je meer op elkaar kunt leunen en nog meer het hele proces samen (be)leeft.

Daarnaast heeft de cursus ook een deel van onze angsten weggenomen door de extra kennis die je hebt, omdat je je zelfverzekerder voelt en meer handvatten hebt die dichter bij onze aard liggen om het geboorte proces te ervaren.

We begonnen heel open-minded aan deze cursus in de hoop meer kennis te krijgen over de meest natuurlijke manier om te bevallen en die hebben we zeker gekregen!

Gezien we ons eerste kindje verwachten wilden we zoeken naar een manier om de gehele zwangerschap en de geboorte zo veel mogelijk ‘samen’, als gehele gezin, te ervaren.
Daarnaast waren we beide ook angstig en onzeker over wat ons te wachten stond mbt het geboorteproces en of we vast konden houden aan onze visie daarop om dit op de meest natuurlijke manier te doen.

We hebben tijdens deze cursus heel veel kennis opgedaan en praktische tips gekregen over de geboorte zelf, maar ook over (ademhalings)technieken die je kunt inzetten om zo veel mogelijk aan te sluiten aan de behoefte van je lijf tijdens het geboorteproces, over voeding voor baby en moeder, maar ook andere intieme zaken zoals de mogelijkheid om je perineum te masseren ter voorbereiding op de geboorte.

Ook de oefeningen die je thuis doet met je geboortepartner hebben ons vertrouwen in een ruste en kalme geboorte versterkt.

Maar wat wij zeker heel essentieel vonden is dat de geboortepartner een erg belangrijke rol zal spelen tijdens het geboorteproces en geboorte.

De geboorte zullen we echt samen, als eenheid, gaan beleven en we kunnen, zo nodig, steunen op elkaar. Daarnaast is de band tussen ons als partners versterkt en nog hechter en diepgaander geworden dan hij al was.

Als laatste willen we Erika enorm bedanken! We hebben erg veel lol met haar gehad, voelden ons totaal niet veroordeelt bij de soms bijzondere vragen die we stelden en haar rust en oprechtheid heeft ons het vertrouwen gegeven om echt uit te kunnen kijken naar de geboorte en de kennismaking met onze baby!”

Dion & Anne-Linde
“Ik kwam bij Nature Vivanta de HypnoBirthing cursus van Erika van Amerongen tegen. Wij hebben een privé cursus bij haar gevolgd. Mijn insteek was: vertrouwen creëren voor mijn partner, zodat hij achter mijn beslissing kon staan.

 Erika was eigenlijk de eerste persoon van buitenaf die ik binnen liet komen. Haar zachte, reine aanwezigheid gaf mij de rust om even niet te vechten voor wat ik wou.
Maar in plaats van in de verdediging te gaan gewoon even te zijn. Zwanger te zijn. Mijn kindje te voelen. Hoe zag mijn wereld er van binnen uit?
Geloofde ik wel in mezelf of wou ik iets of iemand wat bewijzen? Was ik niet veel te veel bezig met negativiteit afhouden in plaats van positiviteit naar me toe halen?
Na de diepe meditatie oefeningen geleid door Erika kwam ik op een heel kwetsbaar stukje in mezelf.

Ik was bang om te falen.Daarom mocht er niemand bij zijn want dan zouden ze zien dat ik ‘zwak’ was, terwijl ik juist sterk wil zijn tijdens de geboorte van mijn kindje.

Ik moest met mezelf aan de slag.

Mijn vriend en ik zijn bijna elke dag bezig geweest met de oefeningen die we mee kregen. Ook s’avonds in bed was ik bezig met mijn lichaam tot een kalmte brengen. De laatste weken voor mijn geboorte ben ik zo rustig en kalm geweest. Ik voelde rust. Hierdoor was ik mezelf. Bij mezelf, met mezelf en met een kind wat bij mij hoorde en mij voelde. We waren samen. Samen waren wij rust. Samen waren wij de kalmte, samen waren wij de emotie.

Nu ik terug kijk ben ik zo blij dat we deze cursus hebben gevolgd. Het heeft in mijn relatie iets heel moois geopend. Communicatie en vertrouwen.

Zit er wat dwars? Laat het gaan.

Ik denk dat onze bevalling zo snel is gegaan doordat wij weken van te voren geoefend hebben met deze staat van ontspanning.

Ook nu nog na de geboorte maak ik gebruik van de cursus. Ik merk hoe de positieve visualisatie van het leven helpt om dat te verkrijgen wat je wilt.

Mensen verbazen zich over de totale rustige vredige baby. ”kan nog altijd veranderen” zeggen ze dan.

Maar wij weten dat de kracht van de liefde en het vertrouwen ons de zekerheid geeft van een leven zonder angst.

En wat krijg je daarvoor terug?
Een kindje wat goed aan de borst drinkt, wonderlijk en vredig uit zijn ogen kijkt, weinig huilt en goed slaapt. Kind gelukkig en ouders ook!
Deze cursus van Erika van Amerongen is zeer aan te raden! Mede dankzij haar hebben wij zo’n mooie levenservaring gekregen.

Door haar heb ik vertrouwen in mezelf gevonden en is mijn relatie nog liefdevoller, mooier en intenser geworden. En hebben we een goudklompje van rust in onze armen,  Onze zoon”

Krista & Arjan 

“In het voorjaar van 2016 hebben wij de cursus HypnoBirthing gedaan bij Nature Vivanta, om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de geboorte van ons kindje.

Ikzelf als zwangere keek al erg uit naar de bevalling en had alle vertrouwen in mijn lichaam, maar ik wilde graag extra informatie over hoe het lichaam nu precies werkt tijdens de geboorte en op welke manier je dit zo goed mogelijk kunt ondersteunen met ontspanning en ademhaling.

Erika heeft ons erg veel informatie gegeven, en ik vond het zeer interessant om precies te weten te komen hoe alle processen in het lichaam werken vanaf het moment dat de geboorte begint.

Op basis van alle kennis en onze wensen hebben we met hulp van Erika ons geboorteplan opgesteld, die we vervolgens met onze verloskundige hebben besproken. Dit gaf veel rust en op die manier konden we onze wensen bespreken met onze verloskundige.

De ontspanningsoefeningen werden steeds fijner om te doen naarmate ik ze meer oefende, en op het laatst viel ik al in slaap na een paar minuten, maar gek genoeg was ik super fit wanneer ik weer wakker werd. De verschillende ademhalingsoefeningen waren ook zeer waardevol en een goede voorbereiding op de bevalling.

Onze uiteindelijk bevalling was erg mooi, en onze zoon is in alle rust thuis geboren, in perfecte gezondheid en helemaal op eigen kracht. Ondanks dat ik rugweeën had kon ik ontspannen en rustig blijven, en viel ik zelfs op het einde tussen de persweeën door bijna in slaap.

Onze verloskundige en partusassistent hebben de bevalling als zeer mooi ervaren, en waren erg positief over de HypnoBirthing cursus, of we het vooral wilden doorvertellen! En dat doe ik dan ook zeker.

Ik gun iedereen een mooie en ontspannen bevalling, waar de cursus HypnoBirthing bijdraagt aan vertrouwen in je eigen lichaam, en het verkrijgen van kennis en kunde om de bevalling ontspannen en vol vertrouwen in te gaan.

Je eigen invloed op de bevalling is groter dan je denkt.”

Carlijn & Gianni 

“Hypnobirthing… …al jaren wíst ik dat dit iets voor ons was en toen ik zwanger bleek te zijn, ben ik meteen op zoek gegaan naar een cursusleidster in Twente. Wat een geluk! Want Erika bleek net begonnen te zijn als cursusleidster Hypnobirthing!

De cursus duurde 5 lessen en deze kregen wij bij ons thuis…super relaxed, heerlijk in onze eigen vertrouwde omgeving, joggingbroekje aan en zelfs onze hond naast ons op de bank!

Ontspanning, daar draaide het om bij ons en dat vonden wij ook heel belangrijk. We leerden veel mooie affirmaties, ontspanningsoefeningen, verschillende baarposities en ademhalingstechnieken. Maar ook bij het opstellen van het geboorteplan hielp Erika mee!

We leerden hoe belangrijk het was om de regie in eigen handen te nemen tijdens de geboorte. Wij dachten altijd dat we hierin niets te zeggen hadden in het ziekenhuis maar Erika liet ons de andere kant zien!

Doordat we ons geboorteplan heel duidelijk en helder hadden opgezet, kregen we steeds meer een beeld van de geboorte en zo konden we het eigen maken. Ik kon de geboorte gaan visualiseren.

Ik kreeg er zin in en had er 100% vertrouwen in! Angst? No way!

We leerden ook dat we al contact konden maken met onze baby en dit deed ons heel goed. We hebben nu al een heel sterke band met onze baby opgebouwd! Super dankbaar zijn we hiervoor.

Wij raden deze cursus iedereen aan, als je hier natuurlijk voor open staat. Het is echt een aanwinst!!”

Reactie cursisten:

“Door middel van filmpjes, ontspanningsoefeningen en affirmaties kijk ik écht met plezier uit naar de geboorte van onze baby! Wij hebben zoveel vertrouwen gekregen in het hele proces dat we heel ontspannen in de situatie staan. Wij zijn “getraind” om te werken als een team en wij hebben er super veel zin in om samen ons kindje te gaan verwelkomen!

De rol van de vader, de geboortepartner, speelde in de cursus ook een belangrijke rol waardoor je écht het gevoel van saamhorigheid krijgt.

De ontspanningsoefeningen vond ik heerlijk. Zo legde ik al vroeg contact met mijn baby, waardoor ik nu al een hele hechte band met haar heb. De affirmaties spelen een hele grote rol in mijn weg naar de geboorte toe. Ik vind het zo fijn om positief te denken en hierdoor heb ik alle vertrouwen in het geboorteproces. Krijg er gewoon zin in!

We hadden laatst een bijeenkomst in het ziekenhuis maar er werd voor ons niks nieuws verteld, we hadden al zoveel informatie tijdens de cursus gekregen dan wij al super goed zijn voorbereid!

Ook de hulp voor het geboorteplan vond ik fijn. Ik heb nu een super sterk geboorteplan en de verloskundigen zijn ook helemaal enthousiast!!”

Reactie cursisten:

“Zeer goede en uitgebreide informatie over hoe het lichaam werkt tijdens zwangerschap en geboorte, positieve insteek, vertrouwen hebben in je eigen lichaam en hoe de natuur het bedoelt heeft.

Ook zeer goed waren de verschillende filmpjes, zodat je een idee krijgt hoe mooi een geboorte kan verlopen, in alle rust en ontspanning. Op die manier kun je beter je eigen bevalling visualiseren. Ontspanningsoefeningen waren fijn om te oefenen, zodat je een idee hebt hoe je de ontspanning verder kunt verbeteren thuis.

Zeer fijn om ook allerlei vragen te kunnen stellen, waarop we uitgebreid antwoord kregen!”