Natuurlijk Tuinieren

De eetbare droom

Onze droom wordt werkelijkheid. Stapje voor stapje komen we dichterbij. Misschien zeggen deze foto’s voor jou niet zoveel, maar voor ons zijn ze het begin van een prachtige tuin! Een tuin waarin je kunt dwalen en hopelijk verdwalen. Een tuin waarbinnen je gedachten stil komen te staan. Een tuin waarin je spelende kinderen hoort, maar ze niet ziet! Een tuin waarin je kunt slapen onder een dak van duizenden blaadjes. Een tuin die voorziet in onze behoeften, zowel qua sfeer, rust, liefde en stilte, maar ook qua dieren en voeding. Een eetbare tuin zal het worden. Een wandeling binnen een eetbaar paradijs is onze droom.

Deze foto’s tonen ongeveer 1/5e deel van de moestuin die we voor t komende seizoen willen aanleggen. We hebben eerst het gras gefreesd en toen alles nog eens omgespit.

Ik heb het advies wel gelezen om op het gras karton te leggen, maar kreeg geen goed gevoel bij de inktresten die in de bodem trekken wanneer het karton vergaat.

Daarom hebben we voor deze intensieve methode gekozen. Intensief was het zeker overigens! Dat heeft even wat tijd gekost om dat kleine stukje tuin gras vrij te krijgen.

Deze eerste planten die je ziet op de foto’s hebben we gekregen van een hele lieve mevrouw uit Twente! Een prachtige tuin heeft ze die ze veel te vol vond en waar ze graag wat stekken van wilde geven aan ons.

Alle planten die je ziet zijn eetbare planten.

We hebben gekozen voor de hazelaar als windvang. Een windvang is op deze kale vlakte wel noodzakelijk om de overige planten te beschermen tegen sterke wind. De hazelaar groeit snel en kan ook best hoog worden. Het voordeel van hazelaar is dat hij helemaal kort gesnoeid kan worden als je vindt dat hij te hoog wordt. Daarnaast heeft hij de dubbele functie dat hij na 3 a 4 jaar hazelnoten gaat produceren. Hazelnoten kunnen we zelf eten en is tevens een lekkernij voor onze hond Lara. Mochten we noten te over hebben dan kunnen we er altijd anderen blij mee maken!

In de moestuin komt een slingerpad van aangetrapte aarde. Geen bestrating, dat vinden we niet nodig. Tussen de planten gaan we uiteindelijk mulchen.

Mulch is een laag organisch materiaal waarmee de aarde afgedekt wordt. Deze laag beschermt de aarde tegen uitdroging en voegt tegelijkertijd voedingsstoffen toe aan de bodem waar de planten volop van profiteren. Daarnaast is het natuurlijk een fantastische manier om ‘onkruid’ tegen te gaan. Er hoeft immers niet geschoffeld te worden wanneer gemulchd wordt.

Waarom zeg ik uiteindelijk? We hebben gemerkt dat brandnetels en gras fantastisch groeien wanneer we te snel beginnen met mulchen. Ons idee is nu om eerst de grond een tijdje zwart te houden en daarna pas het mulchen toe te passen. Dit is een experiment. Ik ben benieuwd of het werkt. Het kan ook aan het mulchmateriaal gelegen hebben. We hebben voorheen gras maaisel gebruikt. Dit keer willen we met bladeren en houtsnippers gaan werken.

Voor nu is het hopen dat de planten goed aankomen en dat het zaad zich verspreid over de moestuin. Af en toe kijk ik even hoe het gaat.

Ik heb een paar winterpostelein plantjes vanuit de tijdelijke moestuin dicht bij huis verplaatst naar deze definitieve plek.

Ik hoop dat ze aankomen zodat ze in de zomer zaad kunnen zetten en uit kunnen zaaien. Winterpostelein is een heerlijke winter en voorjaars salade waar ik telkens weer van geniet!

Ook de weegbree en de veldzuring heb ik verplant. Deze beiden voeg ik toe aan salades. De weegbree heeft een neutrale smaak en de veldzuring heeft een friszurige smaak die ik persoonlijk overheerlijk vind!

Ik geniet als Tamás in de tuin wel 20 tomatillo’s achter elkaar opeet en als hij samen met mij proeft van de winterpostelein.

Onze eetbare droom wordt ons eigen paradijs op aarde!

Ik ben moeder van Tamás (2013) en sinds hij ziek werd vlak na zijn geboorte ben ik wakker geworden. Ik heb mij verdiept in een breed spectrum van onderwerpen die allemaal samenhangen met een natuurlijke leefstijl en ik wil mijn kennis graag met jullie delen in de hoop dat jullie erdoor geïnspireerd raken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *