Blog,  Natuurlijk Opvoeden

Gebroken nachten

Mijn man lag wakker en hoorde gesnurk naast zich. Dat was niet zo raar aangezien ik naast hem in bed lag. Vervolgens hoorde hij luid gesmak, wat maakte dat hij zich omdraaide en naar zijn dochter keek die tussen ons in lag. “Welverdraaid”, dacht hij. “Ze drinkt gewoon bij mama terwijl mama slaapt!” Hoezo gebroken nachten?

[cml_media_alt id='868']gebrokennachten[/cml_media_alt]

Nachtvoedingen

We hoeven ons bed niet uit, want onze dochter ligt bij ons in bed. Geen van ons drietjes wordt echt wakker wanneer Elvyke wil drinken. Er hoeft immers geen fles gemaakt te worden en we hoeven ook het bed niet uit om haar uit een ander bed of andere kamer op te halen. Dit maakt dat we snel verder slapen of zoals in dit geval helemaal niet eens wakker worden wanneer Elvyke drinkt. Ze pakt zelf de borst, trekt hem naar zich toe en drinkt tot ze genoeg heeft en dan valt ze meteen weer in slaap.

Voeden op gevoel

Toen ik een lactatiekundige vertelde dat ik geen flauw idee heb hoeveel (nacht)voedingen ik geef, was deze laaiend enthousiast! Waarom? Nou, omdat ik geen tijden noch keren bij houd, maar volledig op basis van mijn gevoel borstvoeding geef. Ik lees mijn dochters communicatie en handel daarnaar. Simpeler kan het in mijn ogen niet en geen enkel uitgedacht systeem kan hieraan tippen.

“Slaapt ze al door ’s nachts?”

De vraag die je als jonge ouder steeds wordt gesteld: “Slaapt ze al door ’s nachts?”. “Hoezo, moet dat dan?”, is steevast het antwoord dat wij teruggeven. Of ik problemen heb met de nachtvoedingen en ervan baal dat Elvyke met 8 maanden nog altijd veel drinkt ’s nachts? NEE. Of ik er problemen mee heb dat Elvyke überhaupt als 8 maanden oude baby nog bij mij drinkt? NEE, ik geniet intens van onze momenten samen.

Nee, en waarom zou ik daar problemen mee hebben of er een probleem van maken?

Elvyke drinkt overdag nauwelijks. Ze drinkt overdag haar dorstgevoel weg, drinkt zich soms in slaap voor haar middagslaap en verder eet ze behoorlijk veel met haar handjes.

Ze zit op 2 boterhammen (volledig volkoren speltbrood – zelfgebakken), 2 x per dag warm eten en dan nog stukjes rauwkost en fruit. Dat is volgens mij best veel voor een baby van net 8 maanden. De melk past er overdag gewoonweg niet in…wat ik heel goed begrijp.

Slaapdrinken

Zodra het 22.00 uur is, geeft haar non verbale communicatie aan dat het dringend tijd is om naar bed te gaan. Ze valt zelden nog in slaap als mijn man en ik ’s avond rustig op de bank zitten. Ze wil kunnen liggen, met de deken over en met mij, belangrijker nog de borst, naast zich. Dus doe ik dat en liggen we lekker op tijd in ons bedje waar ik mijn dochter laat drinken en mijn man voorlees uit een boek.

Inhaal drinken

Elvyke haalt ’s nachts in wat overdag niet gelukt is. Haar maag zit overdag te vol met eten. Daarnaast wordt ze veelvuldig afgeleid door haar oudere broer waardoor ze onvoldoende concentratie en rust heeft om goed te drinken. Die rust heeft ze op bed wel en dan drinkt ze dus wat ze overdag heeft laten ‘staan’.

’t Is maar hoe je het bekijkt

Gebroken nachten hebben we voor ons gevoel niet en voor ons gevoel ook weinig gehad. Al worden we af en toe wel wakker en moet ik ’s nachts sowieso 1 x omdraaien om Elvyke de andere borst ook leeg te laten drinken.

Heeft het te maken met hoe je naar dingen kijkt? Wij bekijken de nachtvoedingen op een hele nuchtere manier. Het is logisch dat ze ’s nachts zoveel drinkt en ik zie het zelf ook als een groot knuffelmoment en niet als iets waar ik last van heb.

Mijn boodschap voor jullie:

Geniet alsjeblieft van de borstvoeding! Volg je gevoel en je baby/ kind! Beiden geven je meer informatie dan je in duizend boeken zult vinden 😉

Veel voedplezier!

Ik ben moeder van Tamás (2013) en sinds hij ziek werd vlak na zijn geboorte ben ik wakker geworden. Ik heb mij verdiept in een breed spectrum van onderwerpen die allemaal samenhangen met een natuurlijke leefstijl en ik wil mijn kennis graag met jullie delen in de hoop dat jullie erdoor geïnspireerd raken.

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *